Op deze pagina informeren wij u graag over het rieten dak.
Hoe dik wordt een nieuw rietendak gemaakt?
De dikte van een rietendak varieert van 28 tot 35 cm. Een rieten dak is aan de onderkant het dikst [30 cm.] omdat hier het meeste water over komt. Bovenaan is een rietendak vaak niet dikker dan 28 cm. Wanneer de situatie zo is dat het dak sneller zal slijten of eerder zal gaan lekken, zal een dak dikker worden gedekt. Voorbeelden hiervan zijn:
- Platte dakdelen
- Dakdelen waar weinig zonlicht en/of wind bijkomt
- Kielgoten
- Dakdelen langer dan 6 meter
- Dakdelen waar veel water over stroomt
Is een Hollands rietendak beter dan buitenlandse daken?
Vroeger werd bijna ieder rieten dak alleen met Hollands riet gedekt. Tegenwoordig wordt 60% van de rieten daken met buitenlands riet gedekt. De reden hiervan is dat er niet genoeg Hollands riet is om aan de vraag te voldoen. Wij zijn echter van mening dat de kwaliteit van het hollandse riet beter is. Enige nadeel is dat het een beetje duurder is maar dat is wel in vergelijking tot de levensduur.
Gelabeld Wiedenriet is afkomstig uit het natuurgebied “De Wieden” in Noord-West Overijssel. Een rol Wiedenriet is voorzien van een uniek label met de gegevens van de teler wat de herkomst van het riet garandeert.
Een bos Wiedenriet is ontdaan van sluik, is goed gedroogd en er zit geen overjarig riet in een bos. Het riet heeft een goede hardheid, is niet breekbaar en is zo kort mogelijk gemaaid.
Wiedenriet is eerste soort dekriet wat voldoet aan de eisen van de vakfederatie voor een verscheidenheid aan daken