Levensduur van het rieten dak

Het rieten dak heeft de laatste tijd meer te lijden van het milieu dan vroeger. Een overmaat aan vermestende stoffen in de lucht, een gevolg van onze westerse levensstijl, zorgt ervoor dat alles na verloop van tijd bedekt wordt met een laagje algen. Op het rieten dak zorgen deze algen voor een toename van de droogtijd. Het riet blijft langer vochtig. Wanneer een over het riet liggende groene waas overgaat in een groene drab dan kan dit de droogtijd zo veel verlengen dat het riet in de herfst- en winterperiode (van oktober tot het volgende jaar april) zelfs bijna helemaal niet meer droog wordt. Het riet kan dan in zeer korte tijd dramatisch in kwaliteit achteruit gaan. Het riet verslijt niet langer maar verspocht (het wordt zacht en vergaat). Onder de te lang te natte buitenkant zal het riet als het ware verstikken. De oplossing hiervoor is het behandelen van het dak tegen begroeiing met algen en mossen.

Alg op het dak kan zich zeer snel vestigen en uitbreiden

Een zwaar bealgd dak heeft een te lange droogtijd. Het moet al een aantal dagen echt droog zijn (zonder dauw ‘s nachts) voordat het buitenoppervlak droog wordt. De alg laag krimpt tijdens het drogen. Er vormen zich scholletjes alg die ook de toplaag van het riet open trekken. Valt er nu een bui dan zal het regenwater zeer diep in het riet doordringen. De algen nemen in de regen weer vocht op. Het oppervlak sluit zich. Het dak is zeer diep nat, heeft nu een extreem lange droogtijd en zal zeer snel verder achteruit gaan. 1 jaar in deze staat en het dak kan tot de gaarde (10 tot 15 cm riet) verspochten zijn. Het is zelfs de vraag of de daken nog te redden zijn. In dit geval had het dak dus twee jaar eerder geschoond moeten worden.

Algenbestrijding

Algen kunnen bestreden worden door het dak te laten behandelen met een algenbestrijdingsmiddel. Het is raadzaam een algenbestrijdingsmiddel door uw rietdekker uit te laten voeren. Zij hebben ruime ervaring en weten wat voor uw dak het beste zal zijn.

Algenbestrijdingsmiddelen werken curatief. Dat wil zeggen dat er algen aanwezig moeten zijn wil het product zijn werk kunnen doen. Het is raadzaam De algen nemen het middel op waarna de celwanden door het middel kapot gemaakt worden. Een dak preventief behandelen met een algenbestrijdingsmiddel lijkt het dak schoner te houden maar kan er tegelijk voor zorgen dat het dak overmatig belast wordt met stikstof waardoor schimmels zich sneller zullen manifesteren.

Alleen de daken die groen beginnen uit te slaan worden bij droog weer met een algenbestrijdingsmiddel behandeld. De oplossing wordt over het dak gesproeid. De middelen zijn zo weinig giftig dat het dak ongeveer een half uur nat moet blijven om te zorgen dat de algen genoeg van het middel opnemen om ook daadwerkelijk af te sterven. Er moet minimaal 1 liter/m2 op het dak worden aangebracht. Dit doodt de algen waardoor het dak gemiddeld droger blijft en dus de schimmels minder kans krijgen zich te ontwikkelen.

Deze behandeling wordt op het groot onderhoud en op de levensduur van het dak zonder meer terug verdiend (het dak gaat 10 tot 15 jaar langer mee dan wanneer de algen niet weggehaald zouden worden). Het betere uiterlijk is een extra bonus.